Tabulka  kyselinotvorných – neutrálních – zásadotvorných potravin

Kyselé Neutrální nebo velmi málo kyselé či zásadité Zásadité Druh potravin
Červené maso (hovězí, vepřové)
Kuře
Mořské plody (humr, ústřice)
Vejce
Ryby Tofu MASO,
ŽIVOČIŠNÉ PRODUKTY
Zahuštěná, tepelně zpracovaná rajčatová omáčka (omáčka na pizzu) Bataty
Brambory
Čočka
Dýně
Lilek
Fazole sušené (všechny prodávané fazole)
Tykev
Artyčok
Avokádo
Celercibule
Cuketa
Česnek
Fazolové lusky
Hlávkový saláthrášek
Chřest
kedlubna
koriandr
květák
lotosový kořen
mangold
mrkev
okra
okurka
paprika
petržel
pórek
rajčata
růžičková kapusta
ředkvička
řepa a její nať
řeřicha
špenát
taro (polokasie jedlá)
traviny
tuřín
zelí
ZELENINA
Ananas
Broskev
Brusinka
Hroznové víno
Hruška
Jablko
Kyselé bobulovité plody
Mandarinka
Mango
meloun
meruňka
pomerančšvestka
Banán
citrón
Fíky
grep
Kokos
Limetka
Nektarinka
Tomel
Sladké bobulovité plody
OVOCE
Bílá mouka (všechny druhy)
Bílá rýže
Amarant
Celozrnná pšenice
merlík
Pšenice
kamut
Oves, ovesné vločky
Hnědá rýže
Pohanka
Proso
Pšenice
špalda a špaldová mouka
OBILOVINY
Jogurtysýry Ghí
Máslo
Mléko
smetana MLÉČNÉ VÝROBKY
arašídy Sezam Kešu
Mandle
Para ořechy
Semena tykve
OŘECHY, SEMENA
Marmeláda
sádlo
Med
Mořská sůl
Oleje (většina – avokádový, kokosový)
Rýžový sirup
Jablečný ocet
Kořen zázvoru
melasa
miso
mořské řasy
sójová omáčka
POCHUTINY
Ovocné šťávySycené nápoje Zelený čaj MinerálkyZeleninové šťávy NÁPOJE
Aditiva prakticky všech léčiv v tabletkové formě   Jedlá soda ADITIVA
Hloh
Jahodník – list
Kajenský pepř
Stulík
Alfa-alfa –vojtěška
Amla (indický angrešt)
Gotu
kola
Kopřiva
Kurkuma
Lapacho červené
Lékořice
Pepř černý
Tymián – lístky
Yucca – kořen
BYLINKY

Zdroj: Svirinskaja, Koelleová, Tepperwein.

 

Tabulka kyselinotvorných a zásadotvorných jídel „jednoduše“

Co bychom měli jíst a pít vždy Zeleninové vývary,čerstvé šťávy zeleninové, mléko a šlehačka, většina rostlinné stravy, med, pohanka, hnědá rýže, špalda, nesycené minerálky, bylinkové čaje, zelený čaj
Co můžeme jíst a pít častěji, ale v omezeném množství Máslo, zastudena lisované oleje a margaríny, husí a vepřové sádlo, ryby, neslazené ovocné šťávy
Co bychom měli jíst a pít hodně málo Cukr (všechny druhy) a potraviny obsahující cukr, bílá mouka a výrobky z ní (chléb, housky, těstoviny ad.) , bílá rýže, arašídy, marmeláda, sýry, jogurty, káva a alkohol.
Co bychom měli jíst a pít zřídka Maso a vnitřnosti vč.drůbeže, mořské plody, sýry, kysané mléčné výrobky, masový, drůbeži a rybí vývar, sycené minerálky, vejce
Co by mělo být tabu, pokud se chceme odkyselit (zakázané potraviny a činnosti u chronických nemocí a pH pod 6,3) maso, tučné ryby, zvěřina, drůbež, vaječný bílekvšechny výrobky z bílé moukyvše, co obsahuje cukr (i med)sýry a uzeniny
káva, cola, nápoje s kofeinem                    alkohol
nikotin
hladověníjíst pozdě večernedostatek pohybudrogystresvyčerpávající činnosti

Zdroj: Svirinskaja, Koelleová, Tepperwein.

 

Tabulka vlivu emocí a některých aktivit na pH vnitřního prostředí:

Emoce okyselující Vztek, stress, strach.
Vlivy odkyselující Všechna cvičení a aktivity harmonizující nadledvinky (viz dýchání) – navozující klid, uvolnění.Občasné zásadité koupele.Zásadité nápoje (neslazená a neperlivá voda s citronem).Ráno nalačno kvalitní koncentrovanou ovocnou šťávu (noni, G3 apod.)Vitamin C ráno i večer (během jídla). Ve formě prášku nebo čerstvé šťávy z citronu.Zásadité rostlinné potravní doplňky jako pyl, klíčky, spirulina.Ionizátor ovzduší.

Zdroj: Svirinskaja, Koelleová, Tepperwein.